Java nie działa

0 głosów
wizyt: 6,335
Mam następujący problem, z jakiegoś powodu przestała mi działać Java. Dowolna strona/aplikacja próbująca wykorzystać Javę wyrzuca błędy (JavaClassNotFoundException). Odinstalowywałem, czyściłem Javę z plików, rejestru, za pomocją JavaRa itd. Instalowałem na czysto (najnowsza wersja 1.6 u18, jak i kilka wcześniejszych) i już sam test na stronie java.com wywala błąd. System to WinXP SP3.
20 lutego 2010 w Oprogramowanie przez użytkownika bart_lio Poziom 2 (350)
   

11 odpowiedzi

0 głosów
A nie wyłączyłeś obsługi Javy w przeglądarce?
odpowiedź 20 lutego 2010 przez użytkownika crazykaro Poziom 7 (12,920)
0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2010 przez użytkownika junkerp Poziom 6 (5,660)
0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2010 przez użytkownika junkerp Poziom 6 (5,660)
0 głosów
crazykaro: Java jest włączona zarówno w Java Control Panel dla IE i Mozilli jak i w samych przeglądarkach.

junkerp: obie instalki nic nie zmieniają, zresztą twierdzą że dokładnie to samo jest już zainstalowane. Próbowałem też usunąć obecne wersje i instalować na czysto ale efekt ten sam.

Przy odpalaniu strony z Javą pojawia się ikonka koło zegara więc ogólnie Java jest i się uruchamia - tylko wspomniany już błąd uniemożliwia jakiekolwiek działanie.
odpowiedź 21 lutego 2010 przez użytkownika bart_lio Poziom 2 (350)
0 głosów
A ja Ci polecę standardowy i zawsze skuteczny sposób na takie problemy. Ten sposób nazywa się tak: Zrób format i zainstaluj XP z service packiem 2 bo miałem podobny problem na SP3 i przesiadka na starszą wersję XP pomogła tzn znikły problemy z JAVA-ą
odpowiedź 21 lutego 2010 przez użytkownika Zen... Poziom 7 (10,080)
0 głosów
Zen: to nie jest żadne rozwiązanie bo na SP2 może być to samo. SP3 to masa poprawek które w większości są potrzebne i przydatne. Java mi działa na innych kompach z dokładnie tym samym systemem i SP3, a na moim kompie też działała. Tak więc SP3 nie jest tutaj problemem.
odpowiedź 21 lutego 2010 przez użytkownika bart_lio Poziom 2 (350)
0 głosów
A nie instalowałeś czegoś, nie updateowałeś firewalla albo Windowsa?
odpowiedź 21 lutego 2010 przez użytkownika crazykaro Poziom 7 (12,920)
0 głosów
crazykaro: Problemem jest że nie złapałem dokładnego momentu kiedy przestało działać, więć coś faktycznie mogło być instalowane. Firewall + Windows są na bieżąco aktualizowane. Co do FW do próbowałem całkiem wyłączyć, odpiąć od ingerowania w interfejsy sieciowe itd. Nic to nie dało. Drugi komp ma tego samego AV/FW i praktycznie ten sam soft, tylko że jest członkiem domeny.
odpowiedź 21 lutego 2010 przez użytkownika bart_lio Poziom 2 (350)
0 głosów
Może właśnie system jest problemem. Jak u mnie odinstalowanie i ponowne zainstalowanie nie pomaga ,a po formacie wszystko działa jak należy to problem jest oczywisty
odpowiedź 21 lutego 2010 przez użytkownika Zen... Poziom 7 (10,080)
0 głosów
Pewnie coś się pokiełbasiło w plikach systemowych. Jak to w XP :P
odpowiedź 21 lutego 2010 przez użytkownika Zen... Poziom 7 (10,080)
0 głosów
sprawdź czy masz w systemie ustawioną zmienną JAVA_HOME. A jeśli jest to sprawdź czy jest tam zdefiniowany napewno katalog z java. Może sie okazać że instalator coś spierdzieli.. albo nie ustawi tej zmiennej a jest ona niezbędna do porawnego działania JAVY.
odpowiedź 5 kwietnia 2010 przez użytkownika _wojciech_ Poziom 1 (190)
...