Klawiatura nie reaguje odpowiednio.

0 głosów
wizyt: 3,431

Witam, od jakiegoś czasu byłem szczęśliwym posiadaczem Razera Lycosy Mirror, niestety po małym zwarciu, mam duże problemy, mianowicie, jak to czasem bywa w domu wybiły korki...od tego czasu klawiatura zachowuje się dziwnie,

podmienia znaki, niektóre klawisze nie reagują, a niektóre są podmienione, np. alt+e-otwiera opcje edycji w notatniki czy przeglądarce,a w windowsie mój komputer.

Myślałem nad wysłaniem klawiatury na gwarancję, słyszałem ,że jest dużo wadliwych modeli Rezara, akurat nie znalazłem by seria mojej tam była ale pojawił się mianowicie drugi problem...podłączyłem mojego starego logitecha(podstawowy model klawiatury), na zwykłe wejscie do klawiatury(nie usb) kilka dni chodził dobrze, ale ten same rzeczy zaczęły się na nim.

Usuwałem klawiatury z panale sterowania, sterowniki tip, ale nic się nie zmieniło, nie chce podłączać ich pod inny komputer bo boję się ,że sprawa może być "zaraźliwa", nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem.

Wydaje mi się ,że to może jakiś błąd w ustawieniach bądź oprogramowaniu...

Ale w takich rzeczach nie jestem specem, więc proszę o poradę co zrobić...bo to na prawdę uciążliwe!

18 czerwca 2010 w Klawiatury przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
   

15 odpowiedzi

0 głosów
Co ciekawe, sprawdziłem,(na logitechu),że w wowie hot key'e do poszczególnych skilli widzi normalnie jako alt+e, ale np. w wowie, w firefoxie, czy zwykłym notatniku już nie pisze ę jako e+alt( z lewym nie działa, z prawym już tak)
odpowiedź 18 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
0 głosów
Wciśnij lewe ctrl+sift jednocześnie. Może to pomoże, chociaż jeśli to problem sprzętowy to tylko serwis.
odpowiedź 18 czerwca 2010 przez użytkownika gregotsw Poziom 7 (11,480)
0 głosów
Nie, to nic z tego, sprawdzałem różne języki, ustawienia (programisty, 214) ,zawsze jest to samo.
odpowiedź 18 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
0 głosów
Może jeszcze takie pytanie, czy problem mógł się przenieść na drugą klawiaturę jak obie były podłączone?

odpowiedź 18 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
0 głosów
Ok, połączyłem Lycose, i jest tak ,że znaki typu ą ę ż ź, nie działają z lewym altem, jednak z prawym już działają, co ciekawe sama klawiatura wydaje działać się w porządku, klawisze wszystkie w tej chwili działają, a kombinacje z lewym altem działają w grach jako hot key, i jest wyraźne pokazane ,że gra widzi to jako np. alt+z , alt+e, ale już w tej samej grze, nie działa lewy alt kiedy chcę w klikać ę.
Wydaję mi się,że to jakiś błąd windowsa.
Mogę dodać ,że występuje tak z oprogramowaniem nowym od lycosy, bądź bez niego.
odpowiedź 18 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
0 głosów
przeskanuj system tym programem
http://www.dobreprogramy.pl/Spybot-Search-Destroy,Program,Windows,12546.html

dodatkowo jakimś antywirusem, np. AVG.

Problem może leżeć po stronie jakiegoś softwarowego ustrojstwa a te dwa programy powinny sobie z nim poradzić.
odpowiedź 18 czerwca 2010 przez użytkownika gregotsw Poziom 7 (11,480)
0 głosów
ok,chyba wszystko działa , ,oprócz...mhm,klawisz s nie działa z a i d:/
odpowiedź 18 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
0 głosów
posiadam klawiature razer lycosa i czasami bardzo rzadko ale zdaza sie!).Jest problem jak gram, klawisze strzalek zacinaja sie w grze czyli np: strzalaka do przodu tak jakby jest caly czas naciesnieta w grze ide do przodu i nic nie moge zrobic jedynie co pomaga to odlaczenie klawiatury i podlaczenie z powrotem.Pewnie wina lezy po stronie oprogramowania nie samego sprzetu ale tego nie dowiode ech
odpowiedź 19 czerwca 2010 przez użytkownika cubess Poziom 6 (7,080)
0 głosów
te klawisze tez czasami mi niedzialaja rzadko ale zdarza sie! jest smieszne bo klawiatura za 250zł. i terotycznie nie powinno miec takie cos miejsca!
odpowiedź 19 czerwca 2010 przez użytkownika cubess Poziom 6 (7,080)
0 głosów
Wydaje mi się, że żeby mieć polskie znaki z lewym Alt-em, trzeba to sobie samemu skonfigurować, bo domyślnie działają tylko z prawym, ale mogę się mylić...
odpowiedź 19 czerwca 2010 przez użytkownika crazeey Poziom 5 (4,010)
0 głosów
Ok,teraz problem znaków to pestka, wchodzę dziś do domu ,włączam komputer i co...
Klikam "e" włącza mi się eksplorator....
klikam "l" wylogowuje mnie z systemu...
Klikam "m" i działanie takie jakbym kliknął "pokaż pulpit"...więc nic pisać nie mogę...
Po chwili na jakieś 15 sekund wszystko ok, po czym zaraz powrót do chorego działania...
I tak co jakiś czas.
Włączyłem klawiaturę w windowsie...(Klawiaturę ekranową), i co...i nic...zachowanie takie samo jak na Lycosie.
Włączyłem grę by sprawdzać czy klawiatura dobrze czyta znaki..więc w grze m to m... e to e...wszystko działa poprawnie(na hot keyach, bo z pisaniem to tak jak w windowsie...)
Gdy piszę tego posta...nagle wszystko jest ok, ale problem pewnie wróci...
Co robić?to może być wina klawiatury?czy systemu?
odpowiedź 19 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
0 głosów
Mialem kiedys bardzo podobny przypadek u siebie. Klawiatura mi wyczyniala cuda, pozyczona tez - wiec myslalem, ze uwalilem tez i pozyczona. Nie bede opisywal wszystkiego, w kazdym razie okazalo sie, ze walniety mialem dysk twardy, ktory mial male zwarcie. Pewnie przez podobna sytuacje z korkami, albo wylaczaniem pradu i wlaczaniem przez zaklad.
Wniosek z tego taki, ze to niekoniecznie klawiatura moze byc uszkodzona, ale dowolny inny element w komputerze, ktory akurat pracuje na zwarciu i reszta komponentow czasem glupieje. Dysk widocznie byl takim newralgicznym elementem nieodpornym na uszkodzenia, wiec sie zepsul - oby u Ciebie nie byla to plyta - dobry serwis znajdzie usterke.
odpowiedź 20 czerwca 2010 przez użytkownika jeomax.co.uk Poziom 11 (401,360)
+1 głos
Hmm, a może tak być,że zwykła klawiatura z mniejszym poborem prądu nie powoduje spięć,albo powoduje je rzadziej od prondo-chłodnego Razera?
Wczoraj wieczorem Rezer odblokował się i chodził dobrze cały wieczór, natomiast dziś rano znowu szwank, Odłączyłem komputer od zasilania na jakiś czas i podłączyłem zwykłą klawiaturę(która wcześniej szwankowała tak samo jak Lycosa) i działa w porządku.
Chyba jutro zaniosę Rezera do sprawdzenia, jeżeli nie będzie powodował spięć to cóż trzeba będzie sprawdzać wszystko..

Chyba ,że jest to problem systemu windows?
odpowiedź 20 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
0 głosów
Byłem dzisiaj w serwisie sprawdzić czy Lycosa nie powoduje jakiś spięć, i wyszło ,że klawiatura jest w porządku.
Dowiedziałem się też,że za takie problemy mogą odpowiadać ustawienia karty graficznej.Posiadam ustawienia nvidii, i rzeczywiście po wyłączeniu panelu nvidii jak i opcji w "deskop maneger" klawiatura jak dotąd działa bez zarzutu, zauważyłem też, że nie wystąpił problem wsadu, o którym inni koledzy tutaj się wypowiadali. Więc może to jest kluczem do pozbycia się problemów z Lycosa, nie wiem dokładnie o jaką opcję chodzi,by nie wyłączać całego panelu nvidii,może ktoś jest głębiej w temacie?
odpowiedź 21 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
0 głosów
Może ktoś się orientuje jaki jest najnowszy firmware do Lycosy?
odpowiedź 21 czerwca 2010 przez użytkownika Mithi Poziom 5 (4,690)
...