Router - systematyczne lagi

+1 głos
wizyt: 5,885
Witam, mam problem:
Kupilem jakis czas temu router firmy Mode Com. Skonfigurowalem go do neostrady, wszystko niby ladnie chodzi. Lecz gdy wlaczam jakas gre, i gram przez internet, co jakis czas nie wiem dokladnie (chyba cos kolo 3 minut) skacze mi ping na 999. Po jakiś 10 sekundach ping wraca do normy i moge grać dalej. Czy to wina routera? Czy antenty od karty sieciowej? Jeżeli to wina routera to moglibyscie podać nazwe dobrego/sprawdzonego routera? Z góry dziękuje
6 grudnia 2008 w Internet przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
   

19 odpowiedzi

0 głosów
laczysz sie przez WIFI z routerem?
Sprobuj firmware wymienic.
Uzywam routera d-link dla sieci w robocie, nie pamietam konkretnego modelu, ale tak naprawde cokolwiek wezmiesz d-linka to bedzie chodzic, pozdrawiam :)
odpowiedź 6 grudnia 2008 przez użytkownika GreQonE Poziom 10 (123,790)
0 głosów
Tak łacze sie przez WIFI z routerem.
odpowiedź 7 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
0 głosów
Probowales sterowniki updatnac od karty sieciowej?
Co z tym firmwarem? Sprobuj ustawic DHCP Lease Time na np. tydzien (moze jest ustawiony na godzine?).
No nie wiem, podaj wiecej szczegolow. Czy problem wystepuje jak kablem sie podepniesz?
odpowiedź 7 grudnia 2008 przez użytkownika GreQonE Poziom 10 (123,790)
0 głosów
Jak wiele urządzeń korzysta z Wifi jednocześnie a ile z routera ogółem? jak długo trwają takie skoki? tak naparwdę źródłem może być wiele powodów.. potrzebna jest większa ilosć szczegółów..
odpowiedź 7 grudnia 2008 przez użytkownika casanek Poziom 1 (140)
0 głosów
Lagi pojawiaja sie niezaleznie czy laptop jest polaczony czy nie. Tylko te dwa urzadzenia korzystaja z WiFi. Jak znajde kabel sprawdze czy problem sie pojawia.
odpowiedź 7 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
0 głosów
DHCP Lease Time mam na 259200 sekund = 72 godziny
odpowiedź 7 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
0 głosów
czyli dhcp lease time jest w porzadku. podlacz kablem i powiedz nam czy problem nadal wystepuje.
odpowiedź 7 grudnia 2008 przez użytkownika GreQonE Poziom 10 (123,790)
0 głosów
Znalazlem na ftp producenta firmware do mojego routera
FTP: ftp.modecom.pl:21
Uzytkownik: Drivers

Sciagnelem z katalogu z moim routerem Firmware. Czy wgranie nowego firmware może zepsuć router ? tzn. nie bedzie chcial sie łaczyc z internetem co wtedy ? Czy da sie zrobić kopie zapasową obecnego firmware'u ?
odpowiedź 10 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
0 głosów
Problem nie występuje na laptopie, wiec jest to raczej problem odleglosci routera do mojej karty WiFi ? Sygnał musi przejsc przez strop po ukosie 5 metrow.
odpowiedź 10 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
–1 głos
Mam chyba ten sam problem. Uzywam routera marki Pentagram. Na laptopie wszystko dziala w porzadku, ale na pececie co pare minut pojawia sie spory lag. W Urban Terror np. pokazuje sie wtedy w rogu ikonka kabelka, jakby serwer tracil na chwile polaczenie z moim pc. U kolegi lag trwa 10 sec, u mnie pare sec.. Mam Viste x64 Ultimate.. Probowalem ponizszego sposobu, ale nie zadzialalo, chodziaz dostalem niezlego kopa w pingu.

To stop Windows Vista from flooding your network with traffic:

Press WinKey+R.
Type “services.msc” (without the quotes)
If asked for permission to open “Microsoft Management Console”, click Allow.
Double click on each one of the following services and change its startup type to “Disabled”.

Base Filtering Engine
IKE and AuthIP Keying Modules
IP Helper Service
IPSec
Windows Firewall
Close the Services window and restart Windows.
odpowiedź 10 grudnia 2008 przez użytkownika 4jelita Poziom 1 (240)
0 głosów
a jesli chodzi o odlegosc to router stoi jakies 2 m od pceta. Takze nie wydaje mi sie zeby to bylo z tym zwiazane Insect.
odpowiedź 10 grudnia 2008 przez użytkownika 4jelita Poziom 1 (240)
0 głosów
OK problem rozwiazany :)
sciagnij http://vista-anti-lag.software.informer.com/
i daj znac czy pomoglo

pozdrawiam
odpowiedź 10 grudnia 2008 przez użytkownika 4jelita Poziom 1 (240)
0 głosów
;< Ja mam winde XP Home
odpowiedź 11 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
0 głosów
Znasz odpowiednik tego programu na XP ?
odpowiedź 11 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
0 głosów
takie zjawisko jakie opisujesz to po angielski "spike lags". Sproboj moze tego:
http://www.gunzfactor.com/forums/f18/53089-windows_xp_fix_ninja_stepping_lag_spikes.html

pozdrawiam
odpowiedź 11 grudnia 2008 przez użytkownika 4jelita Poziom 1 (240)
0 głosów
Zainstalowałem nowe sterowniki do karty sieciowej, problem częściowo zniknął. Jak gram na serverze w battlefield 1942 przykladowo, pisze mi ze mam ping 20, i co minute ping skacze mi do 300-400. A tak to miałem "warningi" przed instalacja nowych sterów (Warning = komunikat ktoruy pojawiał sie gdy miałem megalaga). Może to coś pomoże, a w services nie mam Wirless Zero...
odpowiedź 11 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
0 głosów
No to masz rozwiazanie problemu Insect, bardzo mozliwe ze sygnal jest zaklocany przez ten strop, przez co nie zawsze karta sieciowa moze odnowic polaczenie, mozesz sprobowac wymienic antene np.
odpowiedź 11 grudnia 2008 przez użytkownika GreQonE Poziom 10 (123,790)
0 głosów
A jest możliwość że jest to słabe wykonanie routera dlatego sygnał nie dochodzi ? Mój kumpel ma taką samą karte sieciową tylko inny router ( jakis D-Linka bodajze) i on takich problemów nie ma, sygnał musi przez strop sie "przebic"
odpowiedź 11 grudnia 2008 przez użytkownika insect Poziom 4 (1,150)
0 głosów
Mam identyczny problem, nie wiem jak go rozwiazac. Przy ogladaniu filmikow czy serfowaniu na necie problemu nie widac. Ale przy graniu w jakies gry jest to uciążliwe, spike lag u mnie pojawia sie co 3 - 6 min i trwa jakies 10 sec. wszystkie programy sa off a ja nie wiem co robic. Zaczelo sie to przy uzytkowaniu routera.
odpowiedź 21 listopada 2009 przez użytkownika spopielar Poziom 1 (150)
...