Bluescreen & reset.

+1 głos
wizyt: 140
witam,

laptop toshiba satellite l750 12R. Posiada trzy porty z czego jeden USB 3.0. Po podłączeniu karty sieciowej Pentagram na USB wywala błąd i automatyczny restart. Sterowniki itd. zmieniane. Oprogramowanie nawet ściągane, ale też nic z tego. Wie ktoś jak naprawić ten błąd, żeby karta mi działała?
7 grudnia 2014 w Laptopy przez użytkownika mati0706 Poziom 5 (2,600)
   

1 odpowiedź

0 głosów

A czy próbowałeś przy wyłączonym antywirusie podłączać tą kartę?

Tak w ogóle to co to dokładnie za karta ? I w jakim celu ją podłączasz - masz przecież wifi i ethernet ?


wrzuć też zdjęcie tej karty i oczywiście dane dotyczące BSOD-a

odpowiedź 7 grudnia 2014 przez użytkownika adamk1985 Poziom 9 (52,740)
edycja 7 grudnia 2014 przez użytkownika adamk1985
Żeby zwiększyć zasięg sieci wifi, po prostu wifi w laptopie jest niezdolne na tyle, że podjąłem takie kroki do polepszenia jakości połączenia. Często zbieramy się w kilku i gramy w COD.

Fakt nie próbowałem jeszcze bez antywirusa, uruchomić. Za chwilę spróbuję.
Model Karty: Pentagram HorNET Wi-Fi USB 802.11n (P 6132-12) zdjęcie w sumie można wygooglować.

Bluescreena za chwilę wrzucę, ponieważ gdzieś mi się w dzienniku zapodział i potrzebny mi będzie nowy bluescreen (wiem, wiem dziwnie brzmi).
Z racji tego, że nie mam jak zajrzeć do tego pliku *.dmp udało mi się zrobić zdjęcie. A więc tak:
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Dalej mamy zalecenia itd jak przy każdym bluescreenie.

Technical Information:

***Stop: 0x000000D1 (0x00000000000003C8, 0x0000000000000002, 0x000000000000000, 0xFFFFF8800A4D276A)
*** RTL8192cu.sys - Address FFFFF8800A4D276A base at FFFFF8800A4B7000, Date Stam p 4c614d72


Czyli wywnioskować można, że to sterownik powoduje tylko dlaczego?
Niekoniecznie sterownik sam z siebie, moze jeszcze to byc kwestia wadliwie dzialajacej pamieci (Memtest).
Rozumiem, ze jak podpinasz nowa karte sieciowa, to wszystckie pozostale wylaczasz nawet w BIOSie (o ile sie da), nie tylko z poziomu menedzera urzadzen ?
@adamk1985
A więc już mówię. Ściągałem masę sterowników z internetu i te zapewne też. Dla sprawdzenia pobrałem jeszcze raz, ale niestety to samo.
@jeomax.co.uk
Właśnie o ile się da. U mnie akurat tej opcji nie ma. Dodam jeszcze taką rzecz, że system zmieniałem parę miesięcy temu i na starym było dosłownie to samo co na tym. Druga rzecz która mi się przypomniała. Po podłączeniu pierwszym razem po instalacji OS ładnie działa. Laptop widzi jako dwie itd. mogłem się łączyć z sieciami. Lecz zawiodłem się po próbie podłączenia jej drugi raz. Po prostu problem  w/w.
Na wszystkich portach USB jest tak samo? Polecam sprawdzić na innym kompie ta kartę... Możliwe, że to właśnie ona powoduje całe zamieszanie a nie sam sterownik


Może sprawdź tą kartę na jakieś dystrybucji Live Linuxa...
Na linuxie niezależnie jakim, owego problemu nie ma. Nie wiem już gdzie szukać. Przez te miesiące nie udało mi się zwalczyć tego problemu - niestety.
...