NA HDMI nie ma obrazu, a na VGA jest.

0 głosów
wizyt: 4,360
Witam.
Posiadam Kartę graficzną Gigabyte HD7950 i mam pewien problem, gdy podłączam TV do PC złączem VGA to wszystko działa poprawnie, ale gdy podłączam kablem HDMI to komputer wykrywa urządzenie jako monitor, natomiast TV nie wykrywa PC i wyświetla brak sygnału.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
17 kwietnia 2015 w PC przez użytkownika chmielx12 Poziom 5 (3,620)
   

1 odpowiedź

–1 głos
Po czym wnosisz, ze "natomiast TV nie wykrywa PC" ?

Z doswiadczenia wnioskuje, ze to najpewniej blad z enumeracja ekranow w systemie, gdy w uzyciu jest gniazdo HDMI. To samo mialem na swoim komputerze, kiedy podlaczajac TV jako jedyny odbiornik poprzez HDMI mialem tylko ekran BIOSu na ekranie, a pozniej po logowaniu do Windows mialem czarny ekran, bo system zrobil enumeracje na #2 z sobie tylko znanego powodu.

Podlacz TV obydwoma kablami (tak pewnie robiles przy owym wykrywaniu TV jako monitor) i bedac na VGA wylacz z poziomu Windowsa (nie panelu AMD) monitor VGA. Wowczas wyjscie HDMI zrobi sie jako odbiornik #1 i po wylaczeniu komputera i odpieciu kabla VGA powinienes miec wszystko juz OK i system powinien wystartowac na samym kablu HDMI. Jest to jeden z powodow, dla ktorego nie poleca sie podlacza jedynego odbiornika przez HDMI do komputera.
odpowiedź 18 kwietnia 2015 przez użytkownika jeomax.co.uk Poziom 11 (467,620)
Jest napisane Brak sygnału wideo po tym wnoszę, że TV nie wykrywa PC. Poza tym w TV jest funkcja Tryb PC, którą można włączyć tylko jak TV znajduje sygnał od PC.

Jest jeszcze 1 problem. W TV nie mogę używać 2 źródeł na raz, ponieważ każde źródło trzeba zaprogramować (wybrać, że PC oraz wybrać 1 złącze) i wybrać z pozycji menu dane urządzenie.

Mój TV to: Philips 32PFL5605H
A jakiego kabla używasz (chodzi mi o markę i podaj też długość) ?

Ostatnio brat miał problem z podłączeniem nowego laptopa MSI po kablu HDMI (słabej jakości, najtańszy jaki był w sklepie - chińszczyzna) - długość 5m i na TV brak obrazu.
Po przełączeniu na krótszy kabel wszystko OK.

Co dziwne poprzedni jego laptop ASUS działa na tym długim kablu bez problemu - sam kabel też ok bo podłączane były również inne sprzęty. Nowy kabel 5m załatwił sprawę i tu radzę szukać przyczyny...
w instrukcji masz info żeby nie używać kabli dłuższych niż 5m
- http://download.p4c.philips.com/files/3/32pfl5605h_12/32pfl5605h_12_dfu_eng.pdf
Mój kabel ma jakieś 1,5 m
Nie zalapales cytatu. TV nie jest od wykrywania PC, tylko od wyswietlania podanego sygnalu. Wykrywanie to calkiem inna sprawa.
Nie rozumiem tez, dlaczego utrudniasz sobie sam zycie. Chyba, ze Philips "odkryjmy lepszy swiat" sam to robi za Ciebie. Mianowicie - urzadzenia dodajesz ("programujesz") sobie tylko raz, a potem mozesz sie miedzy nimi przelaczac do woli, ile tylko chcesz. DLaczego wiec nie podlaczysz obu kabli, nie dodasz kazdego urzadzenia z osobna i nie sprawdzisz w ten sposob tego, o czym pisalem ? Bo ze wiekszosc telewizorow wyswietli tylko jeden obraz w danym czasie to nowiny nie powiedziales, kazdy TV bez PIPa tak wlasnie zrobi.
Jesli nie czujesz sie na silach walczyc z tym TV, to alternatywnie mozesz podlaczyc przez VGA inny monitor/telewizor - tylko tymczasowo dla ustawienia tego, o czym pisalem wczesniej.
Ty chyba nie załapałeś, że ta strona służy do pomocy. Sprawdziłem to co napisałeś i dlatego odpisałem, że zmiana źródła sygnału może być problemem. Napisałem to wszystko, żebyś był w stanie mi pomóc bo może robię coś źle. Po wykonaniu wszystkich opisanych przez ciebie czynności problem się nie rozwiązał. Nie rozumiem tylko po co napisałeś, że utrudniam sobie życie.
Dokładnie taki, ale posiadam też tani chiński. Sprawdziłem na obu i nie działa.
http://www.morele.net/kabel-libox-hdmi-hdmi-1-8m-hq-libox-726751/
Bo sobie utrudniasz, a medrkowanie nie przysluzy ci sie w uzyskaniu pomocy, jak pewnie sam sobie wydedukujesz. Nic takiego, o czym teraz napisales - nie wynika z poprzednich twoich wypowiedzi, wiec skup sie moze na poprawnym przedstawieniu swoich mysli tak - zeby kazdy inny oprocz ciebie mogl to zrozumiec. Tobie moze wszystko sie wydaje zrozumiale i latwe w swoich wypowiedziach - bo jestes zaangazowany w temat i widziales wszystko, co robiles u siebie... a my tutaj - nie. Dalej nie wiem, co bylo OK na komputerze, a od ktorego momentu juz nie - bo nie raczyles sie ta wiedza podzielic, przykladowo - nic nie piszesz o tym, czy sygnalu nie ma od pierwszego momentu wlaczenia komputera z samym tylko kablem HDMI (brak POSTu ?), czy dopiero od logowania Windowsa. Nie piszesz, jaki masz system operacyjny, jaka wersja sterownika, tak samo nic na temat tego, czy jak robiles to, co prosilem w pierwszym poscie - to czy widziales ekran przez HDMI jako #2 przy przelaczeniu zrodla z CG, ktory byl jako #1 (oraz jako ktore te monitory byly ustawione w Windowsie - czy w tej kolejnosci). Tak samo nic nie wiadomo, jaki wlaczyles tryb dzielenia pulpitu przed wylaczeniem ekranu VGA - czy klonowanie, czy dwa oddzielne.. ani wreszcie nic na temat tego, jakiej uzyles rozdzielczosci w panelu AMD przy probie uruchomienia ekranu przez HDMI - konkretnie chodzi mi o odswiezanie (powinno byc 50 Hz, pomimo tego, ze TV jest 100Hz). My tutaj nie jestesmy wrozkami, zeby to wszystko wiedziec, a podpinanie tego wszystkiego pod "przeciez jestescie tutaj od pomocy" bez uprzedniego poinformowania nas o tym wszystkim nazywa sie ... sam sobie wymysl, jak.

P.S. Gdybys faktycznie zrobil to, co pisalem (a co pisales, ze zrobiles), to ciekawe, jak wylaczyles komputer po wylaczeniu w systemie ekranu VGA. Zgodnie z tym, co piszesz (ze nie masz sygnalu HDMI) nie moglbys wylaczyc inaczej, jak "z buta", czyli przyciskiem power, co mija sie z sensem, bo Windows wowczas nie zaspisuje ustawien. W przeciwnym wypadku - jesli wylaczyles komputer normalnie - to znaczy, ze widziales pulpit przez HDMI... no bo skoro wylaczyles VGA, to tylko HDMI zostalo. Tak, czy inaczej - wyjasnij wszystko porzadnie, to bedzie latwiej zdiagnozowac problem, zamiast slepego strzelania w chinskie kable 5m (wiem, ze to tez moze byc przyczyna, ale mnie nie interesuje strzal w "moze tak, a moze nie").
Wystarczyło zapytać. Nie wypisywałem wszystkich danych, które może są potrzebne, a może nie są. Nie było POSTu oprócz 1 standardowego "piknięcia" i komputer włączył się normalnie. Na Tv dalej wyświetlał się komunikat "Brak Sygnału". Obrazu nie widziałem, więc podłączyłem monitor VGA. Mam ustawione duplikowanie, odświeżanie było 60Hz przestawiłem na 50Hz i nie pomogło, rozdzielczość FullHD. Źle zrozumiałeś, nie chodziło mi o to, że jesteście wróżkami tylko o twoją wypowiedź, w której były zwroty typu "utrudniasz sobie życie", "Philips "odkryjmy lepszy świat" sam to robi za Ciebie". Po co te zwroty i czy one mają jakoś pomóc?
...