Brak dźwięku w nie których filmikach na youtube w Firefoxsie

0 głosów
wizyt: 1,797

Nigdy wcześniej nie miałem tego problemu ( windows 7, windows 8.1, nawet po aktualizacji z 8.1 do 10 poprzez aktualizację tego problemu nie miałem. Aktualizując z windows 8.1 do 10 miałem problemy z działaniem systemu i postanowiłem zainstalować windows 10 na czysto, dzięki temu zauważyłem brak dzwięku uzywając Firefoxa w niektórych filmach na youtube. Suwak w ustawieniach głośności  jest na maksimum,co dziwniejsze  jeśli odpalę ten link z filmem na przeglądarce Edge dzwięk jest i działa ok. mam Firefoxa 40.0.3 .Moje rozszeżenia to : Adblock Plus, Epubreader, Greasaemonkey, Malware Search.  Wtyczki to : Nvidia 3d Vision, Open h264 Video codec, Primetime Content Decryption Module, Schockwave Flash, Battlelog Game Launcher. Uzywam synchronizacji w firefoxsie więc wcześniej raczej były te same dodatki a dzwięk był we wszystkich flimach na youtube. Nie wiem co jest inaczej ze teraz to nie działa tak jak wcześniej.

 

Przykładowy film bez głosu u mnie  w Firefoksie https://www.youtube.com/watch?v=28fXm6o3s30 W Edge Dzwięk jest ok.

7 września 2015 w Internetowe przez użytkownika Tom Funki Poziom 2 (280)
edycja 7 września 2015 przez użytkownika Tom Funki
   

1 odpowiedź

0 głosów
Pewnie chodzi o przeskoK YT z Flasha na HTML5, na przyklad na lapku mojej zony filmiki HTML sie tna, LOL. Troche niedopracowania jeszcze widac. Nie podales konfigu - czy masz jedna karte dzwiekowa w systemie na przyklad. Sprawdz przy okazji, w urzadzeniach do odtwarzania (systray, ikonka glosnosci, RMB) czy podczas odtwarzania dziennika telewizyjnego na YT dzwiek leci gdziekolwiek, czy wszystko jest martwe.
odpowiedź 7 września 2015 przez użytkownika jeomax.co.uk Poziom 11 (471,960)
Mam jedną kartę dźwiękową x-fi xtreme gamer zintegrowana jest w biosie wyłączona, podczas odtwarzania tego dziennika telewizyjnego na YT  wszystko jest martwe w innych  filmach z dźwiękiem jest pokazana głośność odtwarzanego materiału w suwaku Mozilla Firefox i w głośności całkowitej u mnie nazywa to się głośniki,w filmach "bez dźwięku" zero, nic tak jakby nic nie leciało.

Podsumowując w Firefoxsie nie działa wszystko ok, a w Microsoft Edge działa pokazuje w ikonce głośności odtwarzany dźwięk.
Mam procesor I7 4770K, GTX 970, 16GB ram, płyta główna Gigabyte z87x-ud4h więc sprzęt raczej nie jest problemem w HTML zwłaszcza że wcześniej było ok.
RMB = Right Mouse Button, czyli musisz wcisnac prawy przycisk myszy na tej ikonce, pojawi sie menu kontekstowe, z niego wybierasz "urzadzenia do odtwarzania" i tam popatrz - na tej liscie - czy gra cokolwiek w takim gluchym filmie puszczonym na Firefoksie. Bo ze w "ikonce glosniki" nic sie nie pokazuje, to sie rozumie samo przez sie, kiedy nic nie slyszysz.

Ja bym sie sklanial ku kodekom - jak robiles upgrade, to kodeki instalowane wczesniej zostaly. Teraz (byc moze, ja nie wiem, to tylko przypuszczenie) przy golej instalacji 10-tki (TEGO GNIOTA) i golego Firefoksa masz jedynie standardowe kodeki i OpenH264 w Mozilli, sprobuj zainstalowac zestaw kodekow od Sharka (nie K-Lite) i sprawdz jeszcze raz, czy przegladarka dziala wowczas dobrze (dla pewnosci mozesz po tym przeinstalowac Firefoksa).
źle napisałem  w "ikonce glosniki" miałem na myśli  prawy przycisk myszy na tej ikonce, pojawi sie menu kontekstowe, z niego wybierasz "urzadzenia do odtwarzania" i jak pisałem wczesniej na filmach  bez głosu nic nie gra niema oznak odtwarzania dźwięku gdy w innych z "dźwiękiem" wsaźnik pokazuje głośność odtwarzanego dźwięku.
Co do kodeków to nie jestem pewny ich instalacji, od czasów xp i odtwarzacza subedit player nie instaluję kodeków, uźywam Media Player Classic a potem wersję Home Cinema i wszystko mi działało bezproblemowo, poza tym aktualnym problemem z firefoxsem, generalnie to wygląda że chyba problem głosu występuje w starszych ( nie wszystkich) filmach na youtube.
To akurat blad z tymi kodekami. Sprobuj Sharka i powiedz, czy to cos dalo.
http://www.majorgeeks.com/files/details/win7codecs.html
Po zainstalowaniu tych kodeków bez  zmian brak dźwięku po staremu. Ponieważ dźwięk jest w przeglądarce Edge to wygląda że musi coś być z Firefoksem, tylko co?
...