Dziwny problem - Płyta ze zdjęciem RTG pupila nie działa.

0 głosów
wizyt: 126

Witam, mam taki problem z nagraną u weterynarza płytą CD. Na płycie znajdują się zdjęcia RTG w formacie DICOM wraz z programem do odtwarzania - mediagraf . Przy włączeniu wyskakuje komunikat "Ta aplikacja nie będzie działać na twoim komputerze" jak na foto:

bladjpg_aeaphqp.jpg

System Windows 10 wer. 1607 (kompilacja 14393.693).

Na drugim sprzęcie z tym systemem płyta działa bez problemu.

Metodą prób doszedłem do tego, że problemem jest napęd DVD TS-L633A.

Czyta zawartość płyty jak widać na foto ale program nie startuje - Co może być przyczyną?

Czemu CD nie działa mimo, iż napęd jest sprawny - > został tu wyeliminowany OS gdyż po podłączeniu zewnętrznego napędu optycznego Samsung SE-208GB płytka na laptopie działa bez zarzutu....

Jeszcze uzupełniając wątek - zrobiłem plik *.iso na tym niedziałającym napędzie i zamontowałem w programie gburner - program nie działa i wyskakuje komunikat błędu

 

 

komentarz zamknięcia: Udzielono odpowiedź prawidłową - problem rozwiązany
24 stycznia 2017 w Oprogramowanie przez użytkownika adamk1985 Poziom 9 (52,740)
zamknięte 25 stycznia 2017 przez użytkownika adamk1985
   

1 odpowiedź

+1 głos
 
Najlepsza odpowiedź
Moze byc niezgodnosc formatow czytanych przez naped, gdy plytka jest w nieobslugiwanym przezen formacie na przyklad.

Piszesz, ze system czyta zawartosc plytki - probowales przekopiowac caly katalog na dysk i z niego odpalic program ? Jesli sa to inne formaty, to nie bedzie sie dalo przekopiowac plikow (tudziez system zrobi to z bledami). Skoro na tym samym kompie, ale z zewnetrznym napedem optycznym plytka "poszla", to rzeczywiscie system nie ma tu nic do gadania.
odpowiedź 24 stycznia 2017 przez użytkownika jeomax.co.uk Poziom 11 (469,720)
wybrane 25 stycznia 2017 przez użytkownika adamk1985
Dzięki za odpowiedź. Można powiedzieć, że zgrałem zawartość CD  tworząc plik ISO. Jeśli założenie o niekompatybilności danych jest słuszne to utworzony przeze mnie ISO nie powinien działać na drugim laptopie - dziś to sprawdzę.
Właśnie cały ten problem mnie zaintrygował ze względu na to że na obu laptopach mam taką samą kompilację systemu W10, a nagrana płyta to zwykła CD
Sprawdzone wszystko w obie strony:
- ISO zgrane na TS-L633A i zamontowane na drugim laptopie nie działa
- z kolei z drugiego laptopa utworzony obraz ISO śmiga na tym laptopie z napędem TS-L633A

Pod live linux sprawdzone kopiowanie z napędu TS-L633A i wyskakuje strasznie duża ilość błędów odczytu tej płyty CD, ale kopiowanie z zewnętrznego napędu SE-208GB przebiega bez problemu. Wniosek nasuwa się taki, że laser z TS-L633A już się wystarczająco "napracował" przez te prawie 10 lat.

Dzięki @jeomax.co.uk - zamykam temat
...