Prawdopodobnie uszkodzone CPU?

0 głosów
1 wizyta
Witajcie.

Mam problem z kompem. Dzisiaj rano odpaliłem go jak co dzień, troszeczkę sobie pochodził na "luzie" jak ogarniałem sniadanie. No i jak siadłem do niego, odpaliłem chrome'a, logowałem się na stronę i bach ..... BSOD, wyliczanie procentów zrzutu pamięcie i dalej ciemność.

Odpalam go i nic. Wentyle na maks, klawiatura świeci jak w trybie uspienia, na monitorze czerń, dysk nie pracuje, bios nie startuje. Objawy wskazują najprawdopodobniej procka. Niestety nie mam na plycie brzęczyka ani w obudowie więc nawet nie wiem co mi mobo promptuje.

Mobo Asrock Z77 pro3

CPU i5 3470 @OC4000MHz

RAM 2x4GB balistix DDR 3 1600

GPU GTX 970
6 listopada w PC przez użytkownika Sivy1983 Poziom 4 (1,230)
   

5 odpowiedzi

0 głosów
Heh, uwielbiam wszelkie autodiagnozy poparte wyliczeniami pirazydrzwi plus ewentualnie wyssane z palca.

A jakiez to KONKRETNE objawy mowia ci, ze to procesor ? Bo ja moge z miejsca powiedziec, ze to NIE procesor - gdyz po BSODzie miales dumpa, a uszkodzony procesor dumpa nie zrobi.

Zalatw sobie brzeczek (byle jaki, nawet domowym sumptem mozna samemu taki zrobic z czegokolwiek, co ma glosniczek) i bedziesz wowczas wiedzial, jak plyta piszczy. A moze nie piszczec w ogole, co moze wskazywac wlasnie na nia (uszkodzony BIOS, uszkodzone ustawienia CMOS). Moze to byc rowniez uwalony zasilacz (ktorego modelu nie podales), jak i uwalona pamiec, a takze brak poprawnego styku gdzies w slocie pamieci albo nawet przy procesorze, jesli w domu panuje wilgoc, a komp ma juz duzo latek.

Pierwsze, co sie robi - to reset pamieci CMOS (przywrocenie ustawien fabrycznych, bo o/c pomimo, ze jest fajne, to nie jest gwarantowanym ustawieniem), re-seating procesora oraz kostek pamieci z wyczyszczeniem slotow oraz grzebieni samych pamieci - no i wklada sie jedynie jedna kosc na poczatku do pierwszego banku (sprawdz w manualu albo na plycie, ktory to). Karte graficzna nalezy tez wyjac, a kabelek od monitora przepiac do gniazda w plycie glownej. O ile zasilacz nie bedzie jakis Modecom - to ma sens, bo inaczej na bank masz uwalony zasilacz, czy tez raczej wyrob zasilaczopodobny, jakim sa wlasnie Modecomy i tego typu produkty z czarnej listy.
odpowiedź 6 listopada przez użytkownika jeomax.co.uk Poziom 11 (473,220)
Reset CMOS był robiony.
Wkładałem pojedynczo kości raz jedną raz drugą, w różne sloty dalej to samo. Bez pamięci uruchamiał się, wyłączał, uruchamiał, wyłączał. Z pamięcią tylko włączał.
No GPU jeszcze nie wyciągałem.
PSU to Chief CTF 560W z potrójną linią 12V:
https://allegro.pl/chieftec-cft-560-a12s-sprawny-560w-sprawnosc-80-i7654082639.html
takie cuś.
Sprawdz komputer z innym (byle markowym) zasilaczem, bo widzialem sporo Chieftecow padnietych po jakims czasie. Na dole pisales jeszcze o testach z podlaczaniem do gniazd  - to sa gniazda wszystkie od karty graficznej ? Jesli tak sie dzieje, to moze karta siedzi luzno w slocie PCIe (poloz bude na boku, zeby karta stala pionowo - w ten sposob sprawdzisz, czy cos sie nie dzieje zlego z jej usadowieniem).
0 głosów
Dobra nie wiem jakim cudem ale ruszyło.

Wywaliłem GPU i podłączyłem monitor do Integry, odpaliłem biosa i poszło. Szybki konfig i ruszyło. Przedmuchałem GPU, wsadziłem i jakoś poszło. I teraz pytanie WTF było nie tak???? Co się zwaliło i jak się naprawiło?
odpowiedź 6 listopada przez użytkownika Sivy1983 Poziom 4 (1,230)
0 głosów
No i znowu to samo. Dzisiaj rano pogralem w wiesia i bylo ok. Zrobilem reset zeby jeszcze podregulowac wentylatory w biosie i znow to samo.
odpowiedź 7 listopada przez użytkownika Sivy1983 Poziom 4 (1,230)
0 głosów
Witaj

Obstawiam na O/C procka

Jak odpalicz na Stockach i bedzie działać to masz odpowiedz
odpowiedź 6 dni temu przez użytkownika -ZIBI- Poziom 8 (45,220)
0 głosów
No i chyba mam odpowiedź.

Odpalam. Monitor ciemny. Odłąćzam DP zostawiam HDMI, włączam TV i działa. Podłączam DP i działa znowu. Albo kabel albo port.
odpowiedź 6 dni temu przez użytkownika Sivy1983 Poziom 4 (1,230)
...